لیزر موهای زائد در سال های اخیر به عنوان یک روش ایمن و موثر برای از بین بردن موهای زائد از قسمت های مختلف بدن به طور فزاینده ای محبوب شده است. این روش زیبایی غیر تهاجمی از فناوری لیزر برای هدف قرار دادن فولیکولهای مو استفاده میکند و به آنها آسیب میرساند و توانایی آنها را برای رشد مجدد مهار میکند اما لیزر موی زائد برای همه نتایج یکسانی ندارد بنابراین باید بررسی کنیم که لیزر موهای زائد برای چه کسانی جواب نمی دهد؟
انرژی لیزر توسط رنگدانه موجود در فولیکول مو جذب می شود که باعث گرم شدن آن و تخریب فولیکول بدون آسیب به پوست اطراف می شود. لیزر موهای زائد تقریباً در هر ناحیه از بدن از جمله صورت، بازوها، پاها و ناحیه بیکینی قابل استفاده است.
این یک روش نسبتاً بدون درد است که بسته به نوع مو، رنگ پوست و نتایج مورد نظر می تواند در یک سری جلسات انجام شود. محبوبیت لیزر موهای زائد را می توان به نتایج طولانی مدت و راحتی آن نسبت به روش های سنتی حذف موهای زائد مانند اصلاح یا اپیلاسیون که نیاز به نگهداری مداوم دارند نسبت داد. علاوه بر این، لیزر موهای زائد اغلب توسط افرادی که در اثر سایر روش های حذف موهای زائد دچار تحریک پوست یا موهای زائد شده اند استفاده می شود.
نحوه عملکرد لیزر موهای زائد به چه صورت است؟
در طی لیزر موهای زائد، لیزر نوری از خود ساطع می کند که توسط رنگدانه (ملانین) موجود در مو جذب می شود. انرژی نور به گرما تبدیل می شود که به کیسه های لوله ای شکل در پوست (فولیکول های مو) که وظیفه تولید مو را دارند آسیب می رساند. این آسیب رشد مو در آینده را مهار یا به تاخیر می اندازد.
لیزر موهای زائد با استفاده از نور متمرکز بر فولیکولهای مو، که حفرههای کوچکی در پوست هستند که موها از آن رشد میکنند، اثر میگذارد. فولیکول مو لیزر را جذب می کند که به گرما تبدیل می شود و فولیکول را از بین می برد. لیزر موهای زائد یک روش زیبایی است که از لیزر قدرتمند یا نور پالسی شدید (IPL) برای از بین بردن موهای زائد استفاده می کند. این منبع نور فولیکول های مو را در پوست گرم کرده و از بین می برد که رشد مو را مختل می کند.
انواع دستگاه های لیزر موهای زائد و اثرگذاری هر کدام
انواع مختلفی از دستگاه های لیزر برای رفع موهای زائد وجود استفاده می شود. پنج نوع رایج ترین سیستم لیزر موهای زائد عبارتند از:
- Ruby
- Alexandrite
- IPL
- Diode
- Nd:YAG
هر سیستم لیزری با دیگری متفاوت است. لیزرهای مناسب برای رفع موهای زائد عبارتند از: لیزرهای یاقوتی با پالس بلند، لیزرهای الکساندرایت با پالس بلند، لیزرهای دایود پالس بلند و لیزرهای Nd:YAG با پالس بلند.
- مزایای اصلی لیزر الکساندرایت این است که دارای سیستم طول موج کوتاه تری نسبت به سایرین است. لیزر روبی یکی از قدیمی ترین انواع لیزرهای مورد استفاده در رفع موهای زائد است و برای افرادی که پوست روشن دارند مناسب است.
- لیزر دایود برای اکثر انواع پوست موثر است و برای مناطق بزرگتر بدن ایده آل است.
- لیزر Nd:YAG می تواند برای درمان طیف وسیعی از مسائل از جمله اختلالات رنگدانه، حذف خالکوبی و جوانسازی پوست و همچنین درمان های دائمی رفع موهای زائد استفاده شود.
تاثیر نوع پوست و مو بر اثر گذاری لیزر
رنگ مو و نوع پوست در موفقیت لیزر موهای زائد تاثیر دارد. اصل اساسی این است که رنگدانه مو، نه رنگدانه پوست، باید نور را جذب کند. لیزر باید فقط به فولیکول مو آسیب برساند و در عین حال از آسیب به پوست جلوگیری کند.
عوامل بسیاری بر اثرگذاری لیزر تاثیر دارد که عبارتند از:
- رنگ و ضخامت موهای شما
- ناحیه تحت درمان
- نوع لیزر استفاده شده
- رنگ پوست شما
سوختگی لیزر موهای زائد و عوارض جانبی لیزر موهای زائد، مانند روشن شدن و تیره شدن پوست خصوصا در لیزر موهای زائد بیکینی، همیشه امکان پذیر است و انواع پوست های تیره بیشتر مستعد هستند. لیزر موهای زائد برای موهای سیاه زمانی بهترین نتیجه را دارد که پوست متضاد و رنگ روشنتری داشته باشد. پس در پاسخ به اینکه لیزر موهای زائد برای چه کسانی جواب نمی دهد باید گفت، افرادی که پوست تیره و موی تیره و یا پوست روشن و موی روشن دارند.
یکی از مشکلات عمده ای که در لیزر موهای زائد برای افراد با پوست قهوه ای رخ می دهد، تغییر رنگ است. پرتو لیزر در واقع می تواند بافت پوست اطراف را به جای مو از بین ببرد و باعث ایجاد اسکار و تغییر رنگ دائمی پوست شود.
چه کسی کاندیدای مناسب لیزر نیست؟
لیزر موهای زائد ممکن است برای همه مناسب نباشد.
- از زنان باردار یا کسانی که قصد بارداری دارند خواسته می شود تا اولین معاینه پس از زایمان خود برای انجام لیزر موهای زائد صبر کنند.
- کسانی که مستعد به اسکار شدید هستند ممکن است کاندیدای مناسبی نباشند.
- افراد زیر 14 سال نیز واجد شرایط لیزر موهای زائد نیستند.
- افرادی که سابقه بیماری یا حساسیت پوستی دارند، ممکن است کاندیدای مناسبی برای لیزر موهای زائد نباشند.
- اگر سابقه اگزما، پسوریازیس، سایر بیماری های پوستی یا پوست حساسی دارید که به سرعت به محرک ها واکنش نشان می دهد، لیزر موهای زائد ممکن است گزینه مناسبی برای شما نباشد.
- رنگ پوست تیره تر و افرادی که به راحتی برنزه می شوند نیز کاندیدای ایده آلی برای لیزر موهای زائد نیستند.
با این حال، با تکنولوژی پیشرفته ای مانند لیزر Candela، لیزرهای خاصی ساخته شده است که ممکن است بر روی این بیماران استفاده شود.
بیماری های مضر برای لیزر مو
درمان لیزر موهای زائد می تواند برای کسانی که عفونت های ویروسی هرپس سیمپلکس فعال یا مزمن دارند، مشکلاتی ایجاد کند. همچنین اگر از اسکار هیپرتروفیک یا تشکیل کلوئید رنج می برید، باید مراقب باشید. سایر شرایطی که باید با احتیاط انجام شوند عبارتند از:
- پسوریازیس
- اختلالات خونریزی
- ویتیلیگو
- واکنشهای شدید هیستامین
به طور کلی، اکثر داروهای رایج مانند داروهای سرماخوردگی و آنفولانزا، آنتی بیوتیک ها و داروهای روانپزشکی، عوارض جانبی منفی لیزر موهای زائد را برانگیخته نمی کنند. با این حال، اگر از داروهای خاصی مانند داروهای درمان آکنه استفاده می کنید، همیشه بهتر است قبل از انجام لیزر موهای زائد با پزشک خود صحبت کنید.
تاثیر مشکلات و حساسیت های پوستی بر نتیجه لیزر موهای زائد
افرادی که سابقه بیماری یا حساسیت پوستی دارند، ممکن است کاندیدای مناسبی برای لیزر موهای زائد نباشند. اگر سابقه اگزما، پسوریازیس، سایر بیماری های پوستی یا پوست حساسی دارید که به سرعت به محرک ها واکنش نشان می دهد، لیزر موهای زائد ممکن است گزینه مناسبی برای شما نباشد.
لیزر موهای زائد بی خطر است، اما گاهی اوقات می تواند باعث عوارض جانبی مانند درد و ناراحتی و قرمزی پوست شود که ممکن است مدتی طول بکشد. انجمن جراحی پلاستیک زیبایی آمریکا (ASAPS) می گوید که قرمزی یا تغییر رنگ و تورم از عوارض جانبی لیزر موهای زائد شایع – اما موقتی هستند.
رنگ مو چه تاثیری بر نتیجه لیزر موی زائد دارد؟
لیزر موهای زائد با تمرکز بر روی ملانین (رنگدانه) در فولیکولهای مو عمل میکند، موها را تا انتهای ریشه میسوزاند و باعث آسیبهایی میشود که رشد مو در آینده را متوقف میکند. با این حال، برخی از انواع مو و پوست ممکن است به خوبی به لیزر موهای زائد پاسخ ندهند.
برای مثال، افرادی که موهای بلوند، خاکستری یا قرمز دارند ممکن است به لیزر موهای زائد پاسخ خوبی ندهند زیرا ملانین کمتری در فولیکولهای موی خود دارند. به طور مشابه، افرادی که رنگ پوست تیرهتری دارند ممکن است بیشتر در معرض عوارض جانبی مانند تغییر رنگ یا جای زخم باشند پس باید تاثیر لیزر موهای زائد در پوست های تیره و روشن را جدی گرفت.
چه عواملی ممکن است بر نتایج لیزر موهای زائد تأثیر بگذارد؟
عوامل متعددی وجود دارد که می تواند بر نتایج لیزر موهای زائد تأثیر بگذارد. هورمون ها می توانند بر نتایج لیزر موهای زائد شما تأثیر بگذارند، زیرا رشد مو توسط هورمون ها تحریک می شود. این بدان معناست که اگر سطوح هورمونی بالاتری داشته باشید، رشد موهای شما سریعتر خواهد بود و ممکن است فوراً نتایجی را مشاهده نکنید.
سایر عواملی که بر نتایج لیزر موهای زائد شما تأثیر می گذارد عبارتند از:
- عادات روزانه
- شیوه زندگی
- عدم رعایت مراقبت های بعدی
از دست دادن یک جلسه یا عدم پایبندی به برنامه خود نیز می تواند بر نتایج لیزر موهای زائد شما تأثیر بگذارد. تاثیر لیزر موهای زائد در قسمت های مختلف بدن نیز متفاوت است.
تاثیر سبک زندگی بر نتایج لیزر موهای زائد
قرار گرفتن در معرض نور خورشید می تواند بر اثربخشی لیزر موهای زائد تأثیر بگذارد. روشن شدن پوست در درجه اول افرادی را که قبل یا بعد از درمان از قرار گرفتن در معرض نور خورشید اجتناب نمی کنند و کسانی که پوست تیره تری دارند تاثیر می گذارد. استعمال دخانیات همچنین می تواند بر اثربخشی لیزر موهای زائد تأثیر بگذارد.
معمولاً چند جلسه برای دستیابی به نتایج مطلوب لازم است؟
تعداد جلسات مورد نیاز برای لیزر موهای زائد بسته به بیمار، نواحی مورد نظر و اهداف زیبایی متفاوت است. به طور متوسط برای حذف موهای زائد به طور کامل به این تعداد جلسات نیاز است:
- 4 تا 6 جلسه
- 6 تا 8 جلسه
- 8 تا 12 جلسه
بین هر جلسه معمولاً شش هفته فاصله دارد. یک ارزیابی حرفه ای برای تعیین تعداد دقیق جلسات برای هر فرد مورد نیاز است.
تاثیر مشکلات هورمونی در نتیجه لیزر موهای زائد
در ادامه برای این که به پرسش شما پاسخ دهیم که لیزر موهای زائد برای چه کسانی جواب نمی دهد باید بگوییم که عدم تعادل هورمونی ممکن است منجر به افزایش رشد مجدد مو پس از لیزر موهای زائد شود. لیزر موهای زائد ممکن است موهای موجود را حذف کند، اما هورمون های مردانه اضافی به سرعت رشد مجدد را تحریک می کنند. لیزر موهای زائد در حال حاضر موثرترین روش برای از بین بردن موهای تیره نواحی مختلف صورت و بدن است.
با این حال، لیزر موهای زائد برای زنانی که عدم تعادل هورمونی دارند ناموفق است. این افراد تنها تا زمانی که مشکل اساسی برطرف نشود، اثرات گذرا را احساس می کنند.
در صورتی که لیزر موهای زائد جواب نمی دهد چه باید کرد؟
لیزر موهای زائد یک روش زیبایی رایج است که از لیزر برای از بین بردن موهای زائد استفاده می کند. عواملی که ممکن است بر اثربخشی لیزر موهای زائد تأثیر بگذارد عبارتند از قرار گرفتن در معرض نور خورشید و سیگار کشیدن. عوارض جانبی رایج حذف موهای زائد با لیزر یا IPL شامل اریتم، درد و سوزش پس از درمان است.
عوارض جانبی شدیدتر شامل ایجاد تاول، پوسته پوسته شدن، بد رنگی و گاهی اوقات جای زخم است. اگر فردی کاندیدای مناسبی برای لیزر موهای زائد نیست، میتواند روشهای جایگزین حذف موهای زائد مانند اپیلاسیون، بند انداختن، وکس، الکترولیز یا کرمهای موبر را در نظر بگیرد. برای تعیین بهترین روش حذف موهای زائد برای هر فردی مهم است که با یک متخصص مشورت کنید.