ویروس اچ پی وی

اچ پی وی یا Hpv چیست؟

اچ پی وی یا HPV چیست؟ امروزه بیماریهای مقاربتی که از طریق رابطه‌ جنسی دهانی، مقعدی و واژینال انتقال می‌یابند، بسیار شیوع دارد. یکی از بیماریهای مقاربتی، عفونت اچ پی وی است که همه افراد نسبت به آن آسیب‎پذیرند.

ویروس پاپیلومای انسانی یا همان ویروس اچ پی وی یکی از رایج ترین عفونت‌های مقاربتی است که متاسفانه اکثر افراد مبتلا به این عفونت، از بیماری خود اطلاعی ندارند؛ چرا که ممکن است ویروس پس از انتقال به بدن، سال‌ها بدون علامت بماند و در طی این زمان به دیگران منتقل شود.

ویروس اچ پی وی که اغلب از طریق تماس جنسی محافظت نشده از فردی به فرد دیگر انتقال می‌یابد، معمولا به شکل زگیل‎های تناسلی بروز می‎کند.

در ادامه مقاله بیش‌تر در مورد اینکه Hpv چیست و چه علائمی دارد و همچنین درمان زگیل تناسلی، صحبت خواهیم کرد.

اچ پی وی چیست؟

اچ پی وی نوعی عفونت ویروسی بوده که بیش‎تر از طریق تماس‌های جنسی یا دیگر تماسهای پوستی انتقال می‌یابد. 

اچ پی وی بعنوان یکی از رایج‌ترین بیماری‎های مقاربتی شناخته می‌شود و عامل آن ویروس اچ پی وی یا پاپیلومای انسانی (Human Papillomvirius) است.

ویروس hpv، می‎تواند منجر به رشد غیرطبیعی غشای مخاطی یا پوست و ایجاد زگیل شود. بنابراین، این ویروس ممکن است بر گلو، دهان و اندام تناسلی تاثیر بگذارد. اما مشکل اینجاست که یک فرد حتی بدون اینکه خودش اطلاع داشته باشد، می‎تواند ویروس را به دیگران منتقل کند. 

امروزه انواع مختلفی از عفونت اچ پی وی وجود دارد که بعضی از آن‎ها باعث سرطان و در بعضی دیگر ممکن است زگیل‌هایی ایجاد شود.

بنابراین، بعضی از انواع سرطان‎ها نظیر سرطان دهانه‌ی رحم، سرطان مقعد، سرطان آلت تناسلی و غیره رابطه‎ای با اچ پی وی دارند. 

ویروس اچ پی وی

بطور کلی، اچ پی وی مشکلات زیر را برای فرد بوجود خواهد آورد:

  • سرطان دهانه‌ی رحم و زگیل تناسلی 
    • سرطان‎های مقعدی
    • سرطان‎های واژن
    • سرطان‎های فرج
    • سرطان‏های آلت تناسلی
    • سرطان‎های اوروفارنکس یا سرطانه‌ای پشت گلو نظیر لوزه‎ها و قاعده زبان

اما واکسن از شما در برابر انواع اچ پی وی که ممکن است زگیل یا سرطان ایجاد کند، محافظت خواهد کرد.

انواع اچ پی وی 

حال که دانستید اچ پی وی چیست؛ باید در مورد انواع آن نیز اطلاعاتی داشته باشید.

در حال حاضر، بیش‎تر از صد نوع ویروس اچ پی وی وجود دارد که بیش از چهل نوع آن باعث عفونت دستگاه تناسلی مانند دهانه رحم، کیسه بیضه، آلت تناسلی، مقعد، راست روده، فرج و واژن می‎شود. لذا، در حالیکه بعضی از انواع اچ پی وی ممکن است به خودی خود درمان شوند، اما برخی دیگر باعث ایجاد زگیل در سلول‎های مخاطی یا نیمه مخاطی نظیر دهان، چشم، دست‎ها، صورت، پاها و غیره می‎شوند.

بطور کلی، ویروس اچ پی وی را به دو نوع تقسیم می‎کنند.

  • ویروس اچ پی وی کم خطر: نوع کم‎خطر اچ پی وی، عفونتی خیلی جدی ایجاد نمی‎کند و به شکل زگیل‎هایی در نواحی دهان، گلو، مقعد و ناحیه تناسلی ظاهر خواهد شد. انواع 6 و 11 ویروس اچ پی وی کم‎خطر، و سرطان‎زا نیستند و این نوع ویروس‎ها زگیل تناسلی ایجاد می‎کنند.
  • ویروس اچ پی وی پرخطر: نوع پرخطر اچ پی وی عامل اصلی بروز ضایعات سرطانی است. ویروس‎های اچ پی وی نوع 18 و 16 پرخطر و سرطان زا هستند؛ بطوری که، این نوع ویروس‎ها عامل حدود 70 درصد از سرطان‎های دهانه رحم می‎باشند. همچنین، انواع 58، 52، 45، 33 و 13 در کل، حدود 15 درصد از سرطان‎های دهانه‌ رحم را موجب می‌شوند.

علائم اچ پی وی 

تا اینجا در مورد اینکه اچ پی وی چیست گفتیم؛ اما این بیماری چه علائمی دارد؟

با اینکه متداول‎ترین علائم ویروس اچ پی وی ظاهر شدن زگیل‎های تناسلی در مقعد، واژن، دهان، کشاله‌های ران و روی آلت تناسلی است، اما گاهی ابتلا به این ویروس بدون علامت بوده و مشکلی در سلامت شخص بوجود نمی‎آورد.

زگیل‌ها معمولا شبیه توده‎هایی به شکل گل کلم هستند و ممکن است این علائم پس از هفته‎ها یا حتی ماه‌ها بعد از مبتلا شدن به ویروس اچ پی وی رخ ندهد.

در مجموع، ابتلا به ویروس اچ پی وی برای اغلب مبتلایان با علائم همراه نیست که در 90 درصد موارد، البته در صورت سلامت سیستم ایمنی، ویروس اچ پی وی از بدن رفع می‎شود. اما برخی از انواع اچ پی وی باعث سرطان می‎شوند.

به هر حال، اگر ویروس HPV خود به خود از بین نرود، مشکلاتی را برای شخص بوجود خواهد آورد:

  • زگیل تناسلی در مقعد، واژن، دهان، کشاله‎های ران و بر روی آلت تناسلی
  • زگیل در دهان، گلو و زبان
  • سرطان رحم و سرطان‌های ناحیه تناسلی، گردن، سر و گلو

در مواردی نادر نیز ممکن است علائمی چون سوزش، خارش و خونریزی در صورت دستکاری زائده‏ها رخ دهد.

علائم ویروس اچ پی وی در زنان

در زنان علائم اچ پی وی چیست؟ ویروس اچ پی وی در زنان مبتلا اغلب علائمی ایجاد نمی‎کند و حتی ممکن است پس از گذشت مدتی عفونت از بین برود.

به هر حال، ویروس اچ پی وی در زنان بصورت برجستگی‎هایی ریز در دهانه رحم، دهانه واژن، مقعد، فرج، مجاری ادرای، گلو و دهان ظاهر می‎شود. 

اما مهمترین علامت ویروس hpv در داخل واژن، خونریزی در زمان رابطه‌ی جنسی و نیز ترشحاتی غیرعادی از ناحیه واژن است.

لذا، لازم است در صورت مشاهده هر گونه زائده یا برآمدگی غیرعادی در ناحیه تناسلی یا اطراف آن، با پزشک زنان مشورت نمایید.

همچنین، غربالگری‌های منظم کمک می‎کند تا بتوان تغییراتی که ممکن است در بدن به سرطان بینجامند را تشخیص داد. علاوه بر این، آزمایش DNA می‎تواند انواع اچ پی وی مرتبط با سرطان را شناسایی کند.

اچ پی وی در زنان

علائم ویروس اچ پی وی در مردان

ویروس hpv معمولا در مردان بدون علامت است. لذا، اغلب مردان متوجه‌ی بیماری خود نشده و بعد از مدتی نیز عفونت از بدنشان رفع می‌شود.

اما در صورت ابتلا به ویروس اچ پی وی از نوع شدید، زگیل‎هایی در نواحی مختلف نظیر گلو، دهان، کیسه بیضه، کشاله ران و بر روی آلت تناسلی ظاهر خواهند شد.

لذا، در صورت مشاهده‌ هر نوع برجستگی، توده و تغییرات پوستی در ناحیه تناسلی می‎بایست به پزشک متخصص مراجعه نمایید.

اچ پی وی در مردان

چگونه به ویروس اچ پی وی مبتلا می شویم؟

برای اینکه بهتر بدانیم Hpv چیست، لازمست تا از روش‌های ابتلا به آن نیز مطلع شویم.

بطور کلی، ویروس اچ پی وی از طریق ساییدگی، بریدگی یا پارگی‌های کوچکی که بر روی پوست ایجاد می‌شوند، انتقال می‌یابد. بنابراین، hpv عفونتی مسری است و ویروس در اثر تماس پوست به پوست وارد بدن می‎شود. همچنین، عفونت از طریق تماس با وسایلی که شخص مبتلا لمس کرده، ممکن است منتقل شود.

عفونت hpv تناسلی نیز، از طریق روابط جنسی نظیر رابطه مقعدی، واژینال و دهانی رخ می‎دهد. بنابراین، این عفوت به‌راحتی بر اثر تماس مستقیم نواحی تناسلی انتقال یافته و حتی گاهی استفاده از کاندوم هم تاثیری در عدم انتقال ویروس نخواهد داشت.

اما دقت کنید که، بسیاری از افرادیکه به این عفونت مبتلا هستند، از این موضوع بی‎اطلاعند؛ چرا که ممکن است خودشان از فردی که هیچ علائمی نداشته، گرفته باشند. لذا، علاوه بر زدن واکسن اچ پی وی، باید از سلامت شریک جنسی خود مطمئن باشید.

البته، در مواردی بسیار نادر نیز ممکن است مادر انتقال دهنده ویروس باشد. مادری که به ویروس اچ پی وی مبتلا است، می‎تواند در زمان زایمان آن را به فرزندش انتقال دهد که در صورت انتقال ویروس بدین روش، احتمال ابتلای نوزاد به بیماری پاپیلوماتوز وجود دارد. در این بیماری زگیل‎های تناسلی در حنجره کودک ایجاد خواهند شد.

جمع بندی

Hpv نوعی عفونت ویروسی است که از طریق تماس پوستی رخ می‎دهد. این بیماری انواع مختلفی دارد و می‏تواند پرخطر با کم‎خطر باشد که انواع پرخطر آن ممکن است زمینه ‎ساز بروز سرطان شود. 

اچ پی وی تناسلی نیز اغلب از طریق روابط جنسی پرخطر انتقال می‎یابد و عدم اطلاع شخص از اینکه به hpv مبتلاست و اصلا Hpv چیست، بر حساسیت امر می‌افزاید. اما با جلوگیری از رفتارهای پرخطر، انجام غربالگری‎های منظم و زدن واکسن می‎توان از ابتلا به عفونت اچ پی وی پیشگیری کرد.

میانگین امتیازات ۵ از ۵
از مجموع ۲ رای
طول عمر ویروس اچ پی وی می تواند از چند ماه تا چند سال متغیر باشد. اکثر عفونت های اچ پی وی به طور خود به خود طی 1 تا 2 سال برطرف می شوند. با این حال، برخی از عفونت ها ممکن است پایدار شوند و منجر به مشکلات جدی تر شوند. عوامل مختلفی می توانند بر طول عمر ویروس اچ پی وی تأثیر بگذارند، از جمله نوع ویروس، سیستم ایمنی بدن و سن. در صورت ابتلا به عفونت اچ پی وی، مهم است که به طور منظم تحت نظر پزشک باشید تا از بروز مشکلات جدی تر جلوگیری شود.
هیچ درمان قطعی وجود ندارد.با این حال، درمان هایی برای از بین بردن زگیل های تناسلی و جلوگیری از پیشرفت عفونت به سرطان وجود دارد.
خطرناک ترین نوع ویروس اچ پی وی، انواع 16 و 18 هستند که می توانند باعث ایجاد سرطان دهانه رحم، سرطان واژن، سرطان آلت تناسلی مردان، سرطان مقعد و سرطان سر و گردن شوند.
آزمایش HPV DNA : این آزمایش DNA ویروس اچ پی وی را در سلول های دهانه رحم یا آلت تناسلی مردان تشخیص می دهد. آزمایش HPV RNA : این آزمایش RNA ویروس اچ پی وی را در سلول های دهانه رحم یا آلت تناسلی مردان تشخیص می دهد.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

روز
ساعت
دقیقه
ثانیه