آفتاب گرفتن

چگونه آفتاب بگیریم و برنزه ی خوش رنگ بشیم ؟

آفتاب گرفتن و برنزه شدن آنقدر وسوسه کننده است که همه حتی یکبار هم که شده دوست دارند آن را تجربه کنند. اگر می خواهید زیر نور آفتاب برنزه شوید باید چند نکته ی مهم را رعایت کنید تا دچار آفتاب سوختگی نشوید. اصول صحیح آفتاب گرفتن را در کلینیک ترنم بخوانید.

روش‌ صحیح آفتاب گرفتن

اولین و مهم‌ترین نکته برای شروع فرایند حمام آفتاب، خودداری از قرار گرفتن در معرض نور شدید خورشید و در ساعاتی است که برخورد مستقیم اشعه ماورا بنفش خورشید به پوست، می‌تواند باعث سوختگی و آسیب پوستی شود.
مورد مهم دیگر؛ هنگامی که بدنتان شروع به تعریق کرد، بهتر است حمام آفتاب را متوقف کنید و به سایه بروید. افزایش تعریق بدن، می‌تواند باعث خشکی پوست، آفتاب سوختگی و گرمازدگی شود.

ضد آفتاب - آفتاب گرفتن

در قدم بعدی، سر و موهایتان را با حوله تمیز و مرطوبی بپوشانید. این کار از موها و پوست سر شما در برابر نور خورشید محافظت می‌کند و به این ترتیب با کمترین آسیب می توانید آفتاب بگیرید.

قرارگرفتن در معرض نور آفتاب همیشه به معنای آفتاب سوختگی و عوارض پوستی خطرناک نیست، بلکه حمام آفتاب در بسیاری از موقعیت‌ها برای مقاصد درمانی نیز کاربرد دارد.

چگونه در ساحل آفتاب بگیریم ؟

از ضد آفتاب با اس پی اف ۳۰ استفاده کنید

کرم ضد آفتاب شما در هر حالتی باید حداقل اس پی اف ۳۰ را داشته باشد تا بتواند از پوست‌تان در برابر نور خورشید مراقبت لازم را به عمل آورد. استفاده از یک کرم ضد آفتاب ایرانی یا خارجی خوب از میان برندهایی مثل لافارر، بیودرما، الارو، سیف و سوپراستار که اس پی اف ۳۰ دارد باعث می‌شود، پوست محافظت لازم را داشته باشد، اما نه آنقدر که مانع از رنگ گرفتن پوست شود.

همچنین لازم است از لوسیون‌های حاوی ضد آفتاب برای پوشاندن بدن در کنار کرم ضد آفتاب مخصوص صورت کمک بگیرید. دقت داشته باشید که کرم و لوسیون‌تان را حداقل ۲۰ دقیقه قبل از قرار گرفتن در آفتاب بزنید و بعد از این کار مراقب باشید که با پوشیدن لباس لوسیون را پاک نکنید. همچنین لازم است وقتی بر اثر تعریق یا قرار گرفتن در آب کرم‌تان پاک شد، آن را دوباره تجدید کنید.

روش صحیح آفتاب گرفتن

هنگام آفتاب گرفتن مرتب جا به جا شوید

اگر دوست دارید رنگ خوبی بگیرید و در عین حال آفتاب را مثل یک ذره بین روی تنها یک بخش از بدن‌تان متمرکز نکنید، لازم است که مرتب جا به جا شوید و اجازه دهید نور روی بخش‌های مختلف بدن قرار بگیرد. با این کار خطر آفتاب سوختگی را کم می‌کنید و در عین حال رنگ یکدست‌تر خواهید گرفت.

خوراکی‌های حاوی بتاکاروتن بخورید

با اینکه هنوز نیاز است تا تحقیقات بیشتری انجام شود؛ اما نتایج یک مطالعه نشان داده است که خوردن مواد غذایی حاوی بتاکاروتن می‌تواند باعث کاهش مشکلات پوستی ناشی از ماندن زیر نور خورشید شود. به همین دلیل به شما توصیه می‌کنیم که استفاده از خوراکی‌هایی مثل هویج یا سیب زمینی شیرین را در برنامه غذایی‌تان قرار دهید؛ به ویژه قبل و در روزهایی که قصد آفتاب گرفتن دارید.

از روغن‌های حاوی اس پی اف طبیعی استفاده کنید

بعضی انواع روغن‌ها به صورت طبیعی حاوی مواد ضد آفتاب هستند؛ با وجود این خرید یک روغن بدن اکلیلی یا طبیعی نباید جایگزین زدن کرم ضد آفتاب شود. بنابراین در کنار استفاده از لوسیون بدن حاوی اس پی اف که می‌توانید آن را از میان برندهایی مثل کیویی، پریم، فیروز یا کامات تهیه کنید، برای آبرسانی بیشتر پوست و اس پی اف طبیعی بیشتر می‌توانید از روغن‌هایی مثل روغن بدن هویج، آووکادو یا نارگیل استفاده کنید.

فواید آفتاب گرفتن

زمان مناسب برای بدن‌تان را بشناسید

احتمالا اصطلاح ملانین را شنیده‌اید، ملانین همان پیگمنت‌ها یا رنگدانه‌های پوست هستند که مسئول برنزه شدن شما به شمار می‌آیند. موقع آفتاب گرفتن هر کسی آستانه تحملی دارد که باید آن را بشناسد و بیشتر از آن در آفتاب نماند.

این آستانه تحمل معمولا بین دو تا سه ساعت متغیر است و اگر از این زمان بیشتر شود، پوست شما دیگر در آن روز تیره‌تر نخواهد شد. به همین دلیل اگر می‌خواهید بعد از این میزان زمان همچنان به امید تیره‌تر شدن در آفتاب بمانید، خوب است بدانید که در حقیقت پوست‌تان را در خطر خواهید انداخت.

خوراکی‌های حاوی لیکوپن بخورید

تحقیق کوچک دیگری که در سال ۲۰۱۱ انجام شده است، نشان داده مصرف خوراکی‌هایی مثل گوجه فرنگی و هندوانه که حاوی لیکوپن هستند، می‌تواند به محافظت از پوست در برابر اشعه UV خورشید کمک کند. البته برای اثبات این نتیجه نیاز به انجام تحقیقات بیشتری است؛ با وجود این مصرف آب هندوانه در یک روز گرم آفتابی ضرری برای شما نخواهد داشت.

بهترین زمان برای آفتاب گرفتن چه ساعتی است ؟

اگر هدف‌تان این است که خیلی سریع برنزه شوید، باید بدانید که خورشید از ظهر تا ساعت سه در قوی‌ترین حالت ممکن قرار دارد؛ اما این زمان برای آفتاب گرفتن بسیار خطرناک است و ریسک ابتلا به سرطان پوست را بالا می‌برد. اگر پوست‌تان خیلی روشن است یا دنبال ساعت‌هایی با ریسک کمتر هستید، بهتر است صبح‌ها یا بعد از ساعت سه بعد از ظهر آفتاب بگیرید تا دچار سوختگی و آسیب نشوید.

نحوه آفتاب گرفتن

در سایه استراحت کنید

بین آفتاب گرفتن‌تان گاهی به سایه بروید و به پوست‌تان استراحت دهید. این کار ریسک آفتاب سوختگی را پایین می‌آورد و به بدن اجازه می‌دهد کمی خنک شده و نفس بکشد.

  • به خاطر داشته باشید که چند روز قبل از آفتاب گرفتن با استفاده از یک اسکراب، لایه برداری کنید تا نتیجه این همه تلاش خیلی زود و با اولین حمام از بین نرود.
  • بعد از آفتاب گرفتن هم با استفاده از ژل آلوئه ورا که برای ترمیم پوست عالی عمل می‌کند، هم به پوست‌تان کمک کنید و هم مدت زمان برنزه ماندن‌تان را افزایش دهید.
  • مراقب باشید در حین آفتاب گرفتن خواب‌تان نبرد و بیش از اندازه در معرض آفتاب قرار نگیرید.
  • در طول آفتاب گرفتن آب و مایعات بنوشید تا مانع از کم‌آبی بدن شوید.
  • برای محافظت از ناحیه سر حتما از کلاهی با لبه پهن استفاده کنید. کلاه‌های حصیری گزینه‌های مناسبی برای آفتاب گرفتن هستند.

حال چگونه می توان رنگ پوست خود را برای طولانی مدت حفظ کرد ؟

دستیابی به رنگ پوست زیبا و برنزه شدن تنها نیمی از راه است،جهت افزایش عمر آن می توانید آب هویج بنوشید و از میوه های زرد و نارنجی رنگ مصرف نمایید.باز هم تأکید می کنیم که استفاده از کرم های مرطوب کننده و آبرسان و مغذی را فراموش نکنید.
با دانستن اینکه چگونه در دریا و کنار ساحل آفتاب بگیرید،به سرعت می توانید به رنگ زیبا و دلخواه دست یابیدو همچنین ریسک آفتاب سوختگی را به حداقل برسانید.

بهترین ضد آفتاب برای آفتاب گرفتن

نکات مهم هنگام در بهترین زمان برای آفتاب گرفتن

  • اگر تاول زدید، آنها را جدا کنید. پس از آفتاب گرفتن، پوست شما به طور طبیعی شل می‌شود و تاول‌ها حاوی روغن‌ها و مایعات سالمی هستند که برای التیام پوست شما لازم است. تنها پوستتان را مرطوب نگه دارید، آب بنوشید و از کرم های ترمیم کننده استفاده کنید، تاول ها خود را بهبود می بخشند.
  • مقداری  قرص یا شربت ایبوپروفن مصرف کنید.
  • برای درمان سوختگی از لوسیون های مرطوب کننده ملایم مانند آلوئه ورا استفاده کنید. این به پوست شما کمک می کند سالم بماند و حتی پوسته پوسته شدن پوست مرده و سوخته را افزایش دهد. آن را 3 تا 5 بار در روز یا هر زمان که با سوزش شدید  پوست مواجه شدید، استفاده کنید.
  • کرم های حاوی ویتامین E و C ممکن است به جلوگیری از آسیب های پوستی کمک کنند.
  • بدانید که برای برنزه شدن عمیق نیازی به سوزاندن ندارید. این یکی از خطرناک ترین و بی اساس ترین افسانه های آفتاب گرفتن است. برای “شروع” برنزه شدن نیازی به سوختن ندارید. در واقع، تمام کاری که سوزش انجام می دهد این است که به پوست شما آسیب می رساند، آن را چرمی می کند و به طور بالقوه منجر به سرطان پوست می شود.
  • سوختگی پنج بار یا بیشتر، خطر ابتلا به ملانوم، کشنده ترین شکل سرطان پوست را دو برابر می کند.

فواید آفتاب گرفتن

کمک به بیماران قلبی و دیابتی

هوای آزاد، سالم و نور خورشید، خطر ابتلا به بیماری دیابتی و قلبی را در افراد بالای چهل سال کاهش می‌دهد.

بهترین زمان آفتاب گرفتن - آفتاب گرفتن

پیشگیری از بیماری روحی فصلی

نور خورشید از بیمارهای روحی فصلی که به علت کمبود آفتاب در فصل پاییز و زمستان ممکن است به وجود بیاید، پیشگیری می کند. آفتاب انقباض عضلات را از بین می بردو حالتی در بدن به وجود می آورد که گویی بدن در حالت استراحت است. آفتاب احساس نشاط و سلامتی را در بدن بالا می‌برد.

بیماری پسوریازیس

پسوریازیس نوعی بیماری ایمنی در بدن می باشد و نور آفتاب در تنظیم و کنترل آن نقش دارد. اما قرار گرفتن در مقابل اشعه ماورای بنفش خورشید به شکلی که باعث سوختگی پوست و سیاه شدن آن شود، می‌تواند بیماری را بدتر هم بکند.

خاصیت ضدعفونی کننده

نور آفتاب در ضد عفونی کنندگی پوست موثر است. آفتاب گردش خون را بالا می‌برد و به درمان بیماری‌های پوستی کمک می‌کند.

بیماری MS یا ام اس

نور آفتاب با کاهش نشانه های ام اس ارتباط دارد. MS نوعی بیماری عصبی می باشد که با ایجاد اختلالات حسی و حرکتی و نشانه هایی مانند فلج اندام‌ها بروز می‌کند. اگر بیماران مبتلا به MS چند ساعت خود را در طول روز در برابر نور آفتاب سپری کنند، بروز علائم بیماری در آنان کم تر می شود.

اشعه مادون قرمز موجود در نور خورشید بیش تر  از ویتامین D، در کنترل بیماری ام اس می‌تواند نقش داشته باشد.

حمام آفتاب - آفتاب گرفتن

ویتامین دی

قرار گرفتن در مقابل نور مستقیم خورشید به ساخت ویتامین D در بدن کمک بسیاری می‌کند. در افراد با سن بالاتر معمولا کمبود ویتامین دی دیده می شود.

میزان کم بودن سطح ویتامین D با افزایش خطر ابتلا به سندرم متابولیک ارتباط دارد و همچنین به طور قابل ملاحضه ای با افزایش مقاومت در برابر انسولین ارتباط دارد.

اضافه وزن، فشار خون ، قند خون بالا و سطح کلسترول بالا همگی زیر مجموعه های سندرم متابولیک هستند،‌ سندم متابولیک می‌تواند به بیماری قلبی و عروقی، سکته مغزی و دیابت بینجامند.

آفتاب نقش مهمی در تولید ویتامین دی و آزاد شدن آن در جریان خون دارد. ویتامین دی برای پوست و استخوان ضروری و مهم می‌باشد و به جذب کلسیم در بدن کمک  بسیاری می‌کند.

مضرات آفتاب گرفتن

جوش و آکنه

یکی از عوامل محیطی موثر در بروز بیماری روزاسه، نور آفتاب و اشعه ماورابنفش می‌باشد. آکنه روزاسه، مربوط می شود با التهاب و قرمزی مزمن پوست. غالبا این نشانه ها در گونه‌ها، بینی و پیشانی فرد دیده می شود.

انواع بیماری‌های پوست

آفتاب پوست را زمخت می‌کند و سرعت رشد و تولید لایه‌های اولیه را در پوست بالا می‌برد. آفتاب به پوست صدمه می‌زند و باعث شل شدن و چروک آن می‌کند. آفتاب باعث پیری زودرس پوست می‌شود.

بیماری‌های مربوط به  سیستم ایمنی در بدن زنان

زنانی که در منطقه هایی با تابش شدید نورآفتاب ساکن هستند، به دلیل تماس زیاد با اشعه مضر فرابنفش، به بیماری ماهیچه‌ای سیستم ایمنی معروف به میوسیت  دچار می‌شوند. زنان بیشتر از مردان معمولا به این بیماری‌ها دچار می‌شوند.

مراقبت بعد از آفتاب گرفتن - آفتاب گرفتن

سرطان های پوست

احتمال بروز سرطان پوست در افرادی که برای زمان طولانی در معرض اشعه خورشید هستند بیش از سایر افراد می باشد. آفتاب سوختگی جز آن دسته از مشکلاتی است که بر اثر تماس طولانی مدت پوست با اشعه آفتاب به وجود می‌آید. امکان دارد آفتاب سوختگی اثرات منفی خود را به سرعت نشان ندهد و پس از چندین سال این عوارض نمایان شود. هر چقدر پوست فرد به سمت گندمی رنگ، سیاه یا سبزه متمایل باشد، احتمال بروز این بیماری هم در آن‌ها کمتر است.

بیماری لوپوس

علت های محیطی از جمله نور آفتاب می‌تواند منجر به افزایش علائم  یا بروز بیماری لوپوس شود. لوپوس، بیماری‌ای  می باشد که در آن، سلول‌های ایمنی بدن  بر ضد سلول‌های خود بدن فعال شده و منجر به عوارضی می‌شوند. نشانه های این بیماری، بثورات پوستی روی صورت و پوست به شکل خط و خال صورت گرگ می باشد.

بیماری ناخنک چشم

در بیماری ناخنک چشم، یک بافت اضافی در قسمت سفیدی چشم (بیشتر در بخش داخلی چشم) در مجاورت قرنیه (بخش رنگی چشم) ایجاد می شود. ناخنک، متداول ترین عارضه چشمی پس از کاتاراکت یا همان آب مروارید است. ناخنک چشم، خفیف‌ترین عوارض اشعه ماورای بنفش نور آفتاب است. قرار گرفتن زمان طولانی‌ در معرض نور خورشید، بدون استفاده از عینک آفتابی از علل مهم ایجاد آن است.

سوالات متداول

اگر هدف‌تان این است که خیلی سریع برنزه شوید، باید بدانید که خورشید از ظهر تا ساعت سه در قوی‌ترین حالت ممکن قرار دارد؛ اما این زمان برای آفتاب گرفتن بسیار خطرناک است و ریسک ابتلا به سرطان پوست را بالا می‌برد. اگر پوست‌تان خیلی روشن است یا دنبال ساعت‌هایی با ریسک کمتر هستید، بهتر است صبح‌ها یا بعد از ساعت سه بعد از ظهر آفتاب بگیرید تا دچار سوختگی و آسیب نشوید.
بعد از آفتاب گرفتن هم با استفاده از ژل آلوئه ورا که برای ترمیم پوست عالی عمل می‌کند، هم به پوست‌تان کمک کنید و هم مدت زمان برنزه ماندن‌تان را افزایش دهید.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

مشاوره رایگان