مقدمه: تفاوت موهای پروتزی و کاشت مو، کدام را باید انتخاب کرد؟ بسیاری از افراد زمانی که با مشکل ریزش مو در ناحیه صورت مواجه می شوند، این سؤال را می پرسند. واقعیت این است که موهای پروتزی در سال های اخیر پیشرفت زیادی داشته اند و ممکن است ظاهر آن ها بسیار شبیه به موی طبیعی باشد؛ همچنین کاشت مو به خصوص با تکنیک FUE پیشرفت چشمگیری کرده و بازخوردهای بسیار خوبی دارد، با این حال هنوز هم افرادی هستند که به کلاه گیس های کلاسیک، به عنوان گزینه ای جایگزین نگاه می کنند. آیا این روش جایگزین مناسبی است؟ کدام گزینه بهتر است؟
لینک پیشنهادی یکی از خدمات اصلی کلینیک ترنم: کاشت مو
به طور کلی ریزش مو می تواند برای فردی که آن را تجربه می کند دشوار باشد و همه دوست دارند آن را به شکلی مناسب کنترل کنند تا احساس خجالت نکنند. طاسی یا ریزش مو می تواند تأثیر روانی زیادی داشته باشد. تقریباً همه به دنبال روش های طبیعی برای درمان ریزش مو هستند، اما به نظر می رسد برای ریزش موی دائمی هیچ روشی واقعاَ مؤثر نیست. بیشتر افراد برای مقابله با ریزش مو، به روش های موقتی مانند استفاده از کلاه گیس یا موهای پروتزی موجود در بازار روی می آورند. داروها هم گزینه دیگری هستند که پزشکان معمولاً در مراحل اولیه ریزش مو توصیه می کنند، اما نه در مواردی که فرد کاملا طاس شده است.
کاشت مو به عنوان مؤثرترین روش درمان ریزش مو شناخته می شود. حالا بیایید ببینیم چگونه می توانیم موهای پروتزی را با کاشت مو مقایسه کنیم و کدام روش در نهایت عنوان بهترین راه حل برای ریزش مو را از آن خود می کند.
موهای پروتزی چیستند و چقدر مؤثرند؟
موهای پروتزی، که اغلب به عنوان کلاه گیس های شخصی یا سفارشی برای افراد طاس شناخته می شوند، روش های غیر جراحی برای جایگزینی مو هستند.
موهای پروتزی کاملاً با کلاه گیس هایی که در بازار برای پوشاندن نواحی طاس به فروش می رسند، متفاوت هستند. این موها از نظر ظاهری شبیه به پچ (لایه هایی برای پوشش جزئی) بوده و از مواد تخصصی ساخته می شوند که به طور خاص برای ناحیه طاس یا ناحیه ای با تراکم موی کم در فرد طراحی شده اند. موهای پروتزی توسط یک لایه نازک پارچه ای پوشانده می شوند که به دقت به شکل پوست سر قالب گیری شده است. این روش می تواند یک راه حل کوتاه مدت یا بلند مدت برای پوشاندن نواحی طاس یا با ریزش مو باشد.
این نوع کلاه گیس ها از نظر ظاهری شباهت زیادی به موی طبیعی دارند و به گونه ای طراحی شده اند که مانع تنفس طبیعی پوست سر نمی شوند. این موها از کیفیت بالایی برخوردارند و از موی طبیعی انسان یا مویی که بسیار شبیه موی انسان است، ساخته می شوند. متخصصانی که این فرآیندها را انجام می دهند، قبل از ساخت، پوست سر شما را با دقت بررسی کرده و آن را بر اساس رنگ موی طبیعی، رنگ پوست و بافت مو آماده می کنند.
موهای پروتزی نیازی به برداشتن در شب، هنگام دوش گرفتن یا شنا کردن ندارند. با این حال، باید هر شش تا دوازده ماه تعویض شوند، بنابراین راه حل دائمی محسوب نمی شوند. دوام و نحوه نگهداری از موی پروتزی به کیفیت مواد آن بستگی دارد.
در ادامه، دستورالعمل های ساخت موهای پروتزی آورده شده است:
- پایه موی پروتزی، پس از گرفتن قالب از ناحیه ی مورد نظر ساخته می شود.
- این پایه به طور خاص از یک ماده غیر سمی، بی خطر و ضد حساسیت تهیه می گردد.
- موها با دقت بالا و با در نظر گرفتن جنبه های زیبایی شناسی ناحیه طاس و مدل خط رویش مو. در جای خود قرار داده می شوند.
کاشت مو چیست و چگونه انجام می شود؟
تنها عمل های کاشت مو می توانند نتایجی ماندگار و ظاهری کاملاً طبیعی برای مشکلات ریزش مو فراهم کنند. این روش شامل برداشت فولیکول های مو از ناحیه اهدا کننده است که این فولیکول ها باید به طور کامل و با بافت های اطراف شان برداشته شوند، سپس به ناحیه طاس مورد نظر پیوند زده می شوند. در این درمان باید تنها از موی خود فرد استفاده شود، که این امر تنها در صورت داشتن موی کافی امکان پذیر است.
دو تکنیک کاشت مو به نام های FUE و FUT وجود دارد که می توان از آن ها برای انجام عمل کاشت استفاده کرد. این روش ها از تکنیک های مختلف برداشت بهره می برند که بسته به نیاز فرد انتخاب می شوند.
مطلب پیشنهادی: تفاوت کاشت مو به روش های FUE و FUT
مراحل انجام کاشت مو شامل موارد زیر است:
- کوتاه کردن موها مطابق با نیازهای روش کاشت موی انتخابی
- تزریق بی حسی موضعی به نواحی طاس در مناطق اهدا کننده و دریافت کننده
- برداشت فولیکول های مو از ناحیه اهداک ننده مشخص شده با استفاده از یکی از دو روش کاشت موی FUE یا FUT
- ایجاد شکاف در ناحیه طاس دریافت کننده
- قرار دادن واحدهای فولیکولی در شکاف های آماده شده
- ارائه دستورالعمل ها و پیگیری های پس از عمل
مطالب پیشنهادی:
کاشت مو به روش FUE
کاشت مو به روش FUT
تفاوت های بین کاشت مو و موهای پروتزی
برخلاف کاشت مو، که در آن موهای کاشته شده از خود فرد گرفته می شوند، در موی پروتزی از موهای مصنوعی یا طبیعی اما متعلق به فرد دیگری استفاده می کنند تا نواحی که تراکم موی کمی دارند را پوشش دهد (پروتز جزئی) یا در موارد طاسی شدید، کل ناحیه طاس را بپوشاند (پروتز کامل). موی پروتزی معمولاً به صورت سفارشی و متناسب با سر فرد ساخته می شود، اما لازم است پوست سر به صورت دوره ای تراشیده شود تا چسب مخصوصی که برای نصب استفاده می شود، به درستی به پوست بچسبد.
اگر چه موی پروتزی می تواند راه حلی مناسب و کوتاه مدت برای پنهان کردن مشکلات ریزش مو باشد اما باید در نظر داشت که با گذشت زمان دچار فرسودگی می شود و نیاز به تعویض خواهد داشت. نصب آن نیز مستلزم تراشیدن مو و تمیز کردن منظم ناحیه ای است که به پوست سر چسبانده می شود؛ این کار در نهایت می تواند باعث تضعیف موهای طبیعی شود، زیرا پوشاندن مداوم سر باعث کاهش اکسیژن رسانی به موها می شود. همچنین پوست ممکن است به علت چسب مورد استفاده دچار واکنش های نامطلوب یا حتی عفونت شود.
در کاشت مو با استفاده از تکنیک مدرن FUE، هدف پنهان کردن طاسی نیست، بلکه استفاده از موهای ناحیه اهدا کننده (معمولاً پشت سر) برای پر کردن نواحی با تراکم موی کمتر است. این روش تقریباً بدون درد بوده و جای زخم دائمی به جا نمی گذارد، و از آن جا که از موی خود بیمار استفاده می شود، هیچ خطری برای رد پیوند وجود ندارد و عوارض جانبی بلند مدتی نیز ندارد.
بنابراین می توان نتیجه گرفت که موی پروتزی یک راه حل موقتی است، هر چند اگر هزینه های تعویض دوره ای و محصولات نگهداری لازم را نیز در نظر بگیریم، لزوماً ارزان تر هم نیست. موی پروتزی ممکن است از موی طبیعی انسان ساخته شده باشد، اما این مو متعلق به فرد دیگری است. در حالی که در کاشت مو، مو از خود فرد گرفته شده و ظاهری بسیار طبیعی تر دارد. علاوه بر این، نتایج کاشت مو مادام العمر باقی می ماند.
مزایا و معایب موی پروتزی
مزایای موهای پروتزی
- نیاز به جراحی ندارد
- در کوتاه مدت ارزان تر است.
- نتایج بلافاصله قابل مشاهده هستند و نیازی به انتظار چند ماهه نیست.
- راه حل مناسبی برای مشکلات موقتی ریزش مو (بیماری ها، تلوژن افلوویوم و غیره) است.
- نیازی به استفاده از موی خود فرد یا برداشت از ناحیه اهدا کننده نیست.
- موی پروتزی سفارشی و خوب، می تواند ظاهر تقریباً طبیعی داشته باشد.
معایب موهای پروتزی
- موهای پروتزی با استفاده و گذشت زمان خراب شده و ریزش دارند، بنابراین لازم است هر ۱ تا ۲ سال یا حتی هر چند ماه بسته به کیفیت و نحوه استفاده، تعویض شوند.
- اگر چه در ابتدا هزینه آن کمتر از کاشت مو است، اما در میان مدت تا بلند مدت به دلیل نگهداری و نیاز به تعویض موی پروتزی، هزینه ها بیشتر می شود.
- استفاده از آن برای مشکلات ریزش مو در طرفین سر دشوارتر است.
- نیاز به نگهداری منظم دارد، اگرچه نه روزانه، ولی حداقل هفتگی.
- ممکن است استفاده از آن ناراحت کننده باشد و باعث تحریکات، حساسیت ها، عفونت ها و غیره شود.
- از نظر ظاهری نیز، به ویژه اگر از نوع ارزان قیمت باشد، ظاهر طبیعی بسیار کمتری نسبت به کاشت مو دارد.
- همه فعالیت های فیزیکی هنگام استفاده از موی پروتزی امکان پذیر نیستند.
مزایا و معایب کاشت مو
مزایای کاشت مو
- موی کاشته شده معمولاً مادام العمر باقی می ماند.
- پس از پرداخت هزینه درمان، هزینه اضافی دیگری ندارد.
- می توان کاشت مو را روی هر قسمت از سر یا بدن انجام داد.
- موی کاشته شده، چون از خود فرد گرفته شده، ظاهری کاملاً طبیعی دارد و ایجاد ناراحتی یا عفونت نمی کند.
- مراقبت ویژه ای برای موی کاشته شده لازم نیست.
- ۱ تا ۲ ماه پس از عمل می توان هر نوع فعالیت فیزیکی را انجام داد.
- اگرچه هزینه اولیه بالاتر است، اما در بلند مدت کاشت مو ارزان تر از موی پروتزی است چون تنها یک بار هزینه می شود، در حالی که موی پروتزی باید همیشه تعویض شود.
معایب کاشت مو
- هزینه آن همیشه برای همه قابل پرداخت نیست.
- از آن جا که جراحی لازم است، باید چند روز مرخصی بگیرید و در این مدت فعالیت های بدنی شما نیز محدود خواهد بود.
- باید ۳ تا ۴ ماه منتظر رشد موی کاشته شده و ۱۰ تا ۱۲ ماه برای مشاهده نتیجه نهایی منتظر بمانید.
- نتایج کاشت مو به کیفیت و میزان موی قابل برداشت از ناحیه اهدا کننده بستگی دارد.
- در روش FUE، نیاز به تخصص بالای تیم پزشکی که عمل را انجام می دهد وجود دارد.
کدام بهتر است: کلاه گیس یا کاشت مو؟
همان طور که دیدیم، موی پروتزی مزایایی دارد؛ در واقع اگر بخواهیم مشکل ریزش مو را حل کنیم، کلاه گیس نسبت به کاشت مو مقرون به صرفه تر است، به ویژه در مواردی که ریزش مو موقتی باشد و هدف، صرفاً پوشاندن آن برای مدتی کوتاه باشد. با این حال، برخلاف کاشت مو، موی پروتزی همیشه راه حلی موقت خواهد بود و هرگز نمی تواند ظاهری کاملاً طبیعی برای موهای شما فراهم کند؛ یعنی ممکن است کلاه گیس ارزان تر باشد و حتی تراکم موی خوبی ارائه دهد، اما هرگز جایگزین موی طبیعی خود شما نخواهد شد.
علاوه بر این، هرچه موی پروتزی طبیعی تر به نظر برسد، هزینه و نگهداری آن نیز بیشتر خواهد بود. در بلند مدت، موی پروتزی نه تنها مشکل ریزش مو را حل نمی کند، بلکه در نهایت هزینه بر تر است، فعالیت های شما را محدود می کند و نگرانی های شما را پایان نمی دهد؛ برعکس، حتی ممکن است ترس از جدا شدن پروتز یا این که دیگران متوجه شوند موی شما طبیعی نیست را نیز به همراه داشته باشد.
اگر بین موهای پروتزی و کاشت مو مردد بوده و به دنبال راه حلی بلند مدت هستید، توصیه ما همیشه کاشت مو است که در صورت انجام توسط تیم پزشکی مجرب، نتایج آن عالی است.