خالها اغلب در دوران کودکی یا نوجوانی شما ظاهر میشوند و از رنگ پوست طبیعی تا صورتی، قهوهای یا سیاه متغیر هستند. افرادی که مو یا پوست تیرهتری دارند نسبت به افرادی که مو یا پوست روشنتری دارند، خالهای تیرهتری دارند. خالها صاف یا برجسته هستند. از دیگر عوارض شایع پوستی لک های پوستی هستند که ممکن است به صورت مادرزادی یا در اثر عوامل بیرونی مانند آب و هوا، نور خورشید ، بیماریهای پوستی ایجاد شوند.
برداشتن خال و لک صورت
اگرچه خالها بی ضرر هستند، اما گاهی ظاهر ناخوشایندی دارد بسیاری از بیماران از ضایعات روی پوست خود که بسیار قابل توجه و غیرجذاب هستند، ناراضی هستند. این افراد ممکن است به دلایل زیبایی بخواهند خال خود را بردارند. برداشت خال یک روش کاملاً ایمن است و خال شما، قبل از برداشت از لحاظ سرطانی یا خوشخیم بودن مورد آزمایش قرار میگیرد.
اگر قصد برداشتن خال را دارید، فصل پاییز و زمستان زمان مناسبی است، زیرا هر چه زخم یا جای خال و لک برداشته شده، کمتر در معرض نور مستقیم خورشید باشد، زودتر بهبود مییابد. بنابراین به طور کلی بهترین زمان برای برداشت خال و لک صورت، فصلهای سرد سال به ویژه زمستان است.
انواع روشهای برداشت خال و لک صورت
بیشتر افراد به دلیل زیبایی، به برداشتن خال و لک صورت خور تمایل دارند. در مواردی که خال سرطانی است، با جراحی خال را برمی دارند. اما برای برداشت خال و لک صورت،روش های مختلفی وجود دارد. این روش ها عبارتند از:
برداشتن خال صورت با لیزر
با پیشرفت علم و فناوری و تولید دستگاه لیزر با تکنولوژی پیشرفته، امروزه بسیاری از جراحی ها به وسیله این دستگاه، انجام می شود. یکی از موارد کاربری دستگاه های لیزر، برداشتن خال و لک صورت به وسیله این دستگاه هاست. لیزر قابلیت برطرف کردن انواع خالهای عروقی، خال های مسطح و لکهای پوستی به رنگ قهوه ای یا سیاه را دارد.
در این روش، پزشک ابتدا ناحیه مورد نظر را بی حس میکند سپس عمل لیزر درمانی را انجام میدهد. این فرایند، بسته به نوع خال و لک ممکن است 2 الی 3 جلسه طول بکشد. برداشت خال و لک صورت به وسیله لیزر درد وخونریزی ندارد و هیج نوع اسکار و عارضه ای روی صورت ایجاد نخواهد شد. البته ممکن است جای خال و لک تا مدتی قرمز و متورم باشد اما به مرور زمان کاملا از بین میرود .
برداشت خال با روش سوزاندن
یکی رایج ترین روشهای برداشتن خال و لک صورت سوزاندن آنها با دستگاه کوتر است. در این فرایند دستگاه کوتر با گرمای ایجاد شده به وسیله جریان برق، خالها را در ناحیه مورد نظر میسوزاند. اما این روش به دلیل ایجاد اسکار و فرورفتگی پوست در جای خال و لکهای عمیق و ریشه دار صورت، امروزه منسوخ شدهاست و فقط برای خال های ریز و سطحی به کار میرود.
روش برداشت خال با جراحی
رفع خال به وسیله جراحی را به سه صورت انجام میدهند
روش تراشیدن: متخصص پوست پس از بیحسی موضعی، خال را برش داده و تا اندازه هم سطحسازی با پوست صورت، خال را میتراشد.
روش پانچ بیوپسی: خالهای بسیار کوچک و ریزو سطحی را معمولا، به وسیله دستگاهی مخصوص که دارای قطعه مربعشکل است روی پوست صورت در محل خال مورد نظر پانچ میکنند.
روش جراحی برشی: برای برداشت خالهای سرطانی و بدخیم از این روش استفاده میکنند. که توسط برش کامل خال مورد نظر برداشته و بخیه میزنند.
برداشت خال با روش کرایو
اگر در آزمایشات فیزیکی، پزشک متخصص پوست متوجه شود خالهای صورت شما ریشه ندارند و غیر سرطانی و خوش خیم هستند، روش کرایو یا فریز کردن را برای برداشت خال به کار میبرند. در این فرایند با دستگاه نیتروژن مایع را روی خال موردنظر میریزند
در این روش، ابتدا با سرمای ایجاد شده، روند خونرسانی به سلولهای خال را متوقف می کنند سپس پزشک، خال را برمیدارد. روش کرایو یا فریز کردن، بهترین روش برداشت خال صورت است.
برداشت خال با پلاسما
در حال حاضر، برداشت خال صورت با پلاسما جزو جدیدترین و مدرنترین روشهای درمانی و زیبایی است. از این روش برای برداشت خال از قسمتهای حساس صورت مانند پلک و گوشه چشم استفاده میشود. عوارض این روش نسبت به روش های دیگر کمتر است. جای زخم ایجاد شده در این روش بسیار کوچ است.
روش برداشت خال با RF
با امواج رادیوفرکانسی (RF) لایههای مختلف خال و لک صورت را، تراش میدهند. متخصصان ماهر و باتجربه چون کنترل لازم را روی بافت مورد نظر دارند، فرایند برداشت خال را بسیار دقیق و بدون هیچ جای زخم و عارضه ای انجام میدهند.
مراقبت های بعد از برداشتن خال و لک صورت
پس از برداشت خال صورت ، احتمالا در محل برداشت زخم کوچکی خواهید داشت. لازم است آن را تمیز و مرطوب نگه دارید.
باید پانسمان را به طور مرتب و طبق تجویز پزشک عوض کنید.
بعد از بهبودی، برای محافظت از قرارگرفتن در معرض نور خورشید ، حتما روی ناحیه مورد نظر را با کرم ضد آفتاب بپوشانید.
تا ۴۸ ساعت بعد از عمل برداشت، ناحیه برداشتخال را شستشو ندهید.
داروها و پمادهای تجویز شده توسط پزشک متخصص را طبق دستور در زمان های مقرر استفاده کنید.
حتی الامکان تا 72 ساعت بعد از عمل برداشت خال صورت، از مواد آرایشی استفاده نکنید.
محل زخم را به هیچ عنوان دستکاری نکنید.
یک ماه پس از برداشت خال صورت بدون مشورت با پزشک، از استفاده کرمهای لایهبردار استفاده نکنید.
عوارض برداشت خال و لک صورت
اصلی ترین عوارض برداشت خال و لک صورت عبارتند از:
- جای زخم
- اسکار یا فرورفتگی موقت
- تیره یا روشن شدن پوست در قسمت برداشت خال
- سوزش و قرمزی بافت اطراف خال
- بروز عفونت جزیی
- سوزش و بیحسی و ایجاد خارش در پوست
آیا خالهای صورت را برای همیشه از بین خواهند رفت؟
اکثر خال و لک های برداشته شده توسط متخصصین پوست، برای همیشه برداشته میشوند. اما برخی از خالها، ممکن دوباره عود می کنند. اگر خال برداشته شده، پس از بهبودی دوباره عود کند، حتما باید به پزشک متخصص خود مراجعه کنید