لیزر موهای زائد

آیا لیزر موهای زائد سرطان زا است؟

وای چقدر موی زائد دارم! چرا رشد موهای زائد بدنم زیاد شده، کاش موهای سرم هم اینقدر زود رشد می‌ کرد! برای خلاص شدن از موهای بدنم چه کنم؟ این سوالات بخش کوچک از پرسش‌ هایی است که افراد برای خلاص شدن از موهای زائد خود از ما می‌ پرسند. ما هم در جواب این عزیزان به آنها می‌ گوییم: حتما لیزر موهای زائد انجام بدهید؛ این روش معجزه می‌ کند. اما متاسفانه امروزه در جامعه خیلی از افراد بدون آگاهی و پرسش از اشخاص متخصص فکر می‌ کنند که لیزر موهای زائد سرطان زا است. به نظر شما این فرض صحیح است؟ درباره خطرات و عوارض این روش چه می دانید؟ ترجیح می دهید از شر موهای زائدتان خلاص شوید یا به این خرافات گوش دهید؟ با ما همراه باشید تا در کنار هم به بررسی این موضوع بپردازم.

لیزر موهای زائد بدن

خطرات لیزر موهای زائد

به طور کلی، هر روش زیبایی عوارضی دارد اما به جرات می توان گفت که لیزر کردن موهای زائد یک روش بی‌ خطر می باشد، ولی گاهی از مواقع بدن برخی افراد عوارض جانبی و جزئی از خودشان نشان می‌دهند. به عنوان مثال این خطرات می توانند شامل زخم یا بروز درد‌های موضعی باشند و رنگ پوست فرد را قرمز کنند. البته باید به این نکته هم توجه کرد که خطرات یا عوارض جانبی لیزر موهای زائد، به عوامل گوناگونی بستگی دارد؛ این فاکتور‌ها عبارتند از:

  • نوع پوست
  • رنگ مو
  • برنامه درمانی
  • انجام درست و اصولی مراقبت‌ های قبل از لیزر
  • مراقبت‌ های بعد از درمان

عوارض لیزر موهای زائد بدن و سرطان

لیزر نوعی روش غیر تهاجمی برای حذف موهای زائد بدن به شمار می رود که امروزه طرفداران زیادی در بین خانم ها و حتی آقایان پیدا کرده است. با توجه به مستندات و تحقیقات انجام گرفته، این موضوع که لیزر موهای زائد سرطان زاست، کاملا بی اساس می باشد. لیزر، به گونه ای طراحی شده است که نور دستگاه از پوست و سلول های آن عبور کند و فقط فولیکول مو را هدف دهد. از طرفی لیزری که برای حذف موهای زائد مورد استفاده قرار می گیرد، مقدار اندکی تشعشع ایجاد خواهد کرد که مضر نیستند؛ همچنین هیچ مدرک معتبری برای این مطلب وجود ندارد که لیزر باعث سرطان پوست شود.

سازمان FDA یا غذا و دارو ایالات متحده آمریکا در یک بیانیه، اعلام کرده، در دستگاه لیزر از پرتو‌های یونیزه نشده استفاده می شود که انرژی نوری آن فقط در سطح پوست باقی خواهد ماند و هیچ‌گونه آسیبی به شخص وارد نخواهد شد. این امواج فقط برای غیرفعال سازی فولیکول مو در عمق پوست، کمی گرما ایجاد خواهند کرد. اما حتما توجه کنید لیزر کردن در آرایشگاه یا باشگاه های ورزشی خطرناک و ممنوع است و نباید در اماکنی که زیر نظر دکتر نیستند، به انجام این روش بپردازید.

مهم ترین خطرات و عوارض لیزر موهای زائد به شرح زیر هستند.

▪︎ سوختگی پوست

از عوارض رایج لیزر موهای زائد، سوختگی پوست فرد می باشد. اما وقتی که اشعه دستگاه لیزر بسیار قوی باشد یا اپراتور و پزشک کارش را به طور صحیح انجام ندهند، ممکن است پوست دچار سوختگی شود. حتی استفاده کردن از دستگاه نامناسب هم باعث بروز سوختگی پوست خواهد شد.
نکته: سوختگی ایجاد شده پس از مدت زمان کوتاهی با مصرف کرم‌ های ترمیم کننده از بین خواهد رفت.

سوختگی پوست

▪︎ بروز درد در ناحیه لیزر شده

به طور کلی، درد در هنگام لیزر موی زائد کوتاه مدت خواهد بود و فقط به همان جلسه ختم می‌ شود. امروزه با استفاده کردن از جدیدترین دستگاه‌ های لیزر که به سیستم خنک کننده مجهز هستند، درد در هنگام لیزر کاهش می یابد.

▪︎ قرمزی یا التهاب در محل

قرمز شدن یا التهاب ناحیه لیزر شده معمولا رایج‌ ترین عارضه لیزر موهای زائد است. این قرمزی و التهاب پس از انجام لیزر دائمی نخواهد بود و پس از مدتی برطرف می شود. استفاده کردن از کمپرس سرد کمی از این عارضه را کم می کند؛ حتی در اکثر مواقع استروئیدهای موضعی هم این علامت را کاهش خواهند داد.

▪︎ هایپرپیگمنتیشن

کاهش یافتن رنگدانه‌ های پوست و همچنین روشن تر شدن پوست یکی از عوارض مدتی لیزر موهای زائد است. دلیل بروز این علائم هنوز مشخص نیست و پس از گذشتن مدت زمان کوتاه از بین می رود. معمولا دوری کردن از آفتاب و استفاده مداوم از ضد آفتاب برای ۶ هفته احتمال بروز این عوارض را کاهش می دهد. از سایر عواملی که موجب روشن تر شدن سطح پوست پس از انجام لیزر موهای زائد می شود، باید به تایم تابش کوتاه، استفاده کردن کلینیک از دستگاه هایی با طول موج بسیار نامناسب، تکنیک‌ های خنک کننده و غیره اشاره کرد.

▪︎ هایپرپیگمنتیشن

از سایر عوارض کوتاه مدت لیزر بدن، تیره تر شدن سطح پوست یعنی هایپرپیگمنتیشن می باشد. این عارضه پس از گذشت حدود ۳ الی ۴ هفته بهبود می یابد.

▪︎ بروز تاول

در صورت ناوارد و حرفه‌ای نبودن شخص اپراتور، سطح پوست دچار تاول می شود؛ به همین دلیل باید برای لیزر به کلینیک معتبر مراجعه کرد. در حال حاضر برای جلوگیری کردن از تاول در سطح پوست، از تکنیک‌ های مختلف خنک سازی استفاده نمود.

▪︎ اسکار و بروز زخم

اسکار یا زخم های روی سطح پوست، به عنوان عارضه لیزر در نظر گرفته نمی شود. این عارضه بر روی سطح پوست وقتی خودش را نشان خواهد داد که اپراتور کارش را به درستی انجام نداده باشد.

▪︎ اختلال و آسیب به چشم

در لیزر موی زائد برای این که فولیکول ‌های مو از بین بروند، از اشعه‌ پرقدرتی استفاده خواهد شد که می‌ تواند به سلامت چشم‌ آسیب بزند و شخص دچار کم بینایی شود. با توجه به این موضوع در کلینیک‌ درمانی باید از عینک محافظ جهت جلوگیری از آسیب های وارد شده به چشم استفاده نمود.

سن لیزر برای افراد و ارتباط آن با سرطان

از نظر علمی لیزر موهای زائد بعد از 14 سالگی برای افراد مجاز است. اکثر متخصصین معتقد هستند اشخاصی که هورمون های بدنشان به تعادل رسیده می توانند از لیزر برای حذف موهای زائد خود استفاده کنند. البته بهتر است برای لیزر فرد به سن بلوغ برسد و دختران هم باید این کار را بعد از قاعدگی انجام دهند؛ زیرا هورمون های خانم ها بعد از این دوره به تعادل میرسند و مشکلی برای رحم و تخمک هایشان ایجاد نمی شود. پس اگر قصد دارید در سنین نوجوانی لیزر کنید، باید حتما آزمایش دهید و مطمئن شوید هورمون هایتان ناپایدار نباشند؛ زیرا احتمال برگشت موهای زائد بعد از لیزر بالا می رود. بسیاری از متخصصین معتقدند که بهترین سن برای لیزر 17 الی 19 سالگی است.

توجه داشته باشید که در سنین پیری و میانسالی، موها رنگدانه هایشان را از دست خواهند داد و سفید می شوند؛ در نتیجه لیزر به افراد مسن با موی سفید پیشنهاد نخواهد شد. البته افرادی که در سنین پیری موهای زائد مشکی و تیره رنگ دارند، می توانند از این روش  استفاده کنند. پس بهترین سن برای انجام لیزر تا وقتی است که  موها رنگدانه هایشان از بین نرفته باشند. توجه داشته باشید این باور که لیزر موهای زائد سرطان زاست، کاملا اشتباه می باشد و بیماران فقط باید زمانی که به سن بلوغ رسیده اند و مشکل هورمونی ندارند، برای از بین بردن مو‌های زاید خود با این روش اقدام نمایند.

تاثیر لیزر بر روی سیستم ایمنی بدن

برخی از افرادی که دچار بیماری های خود ایمنی هستند، همیشه نگران این هستن لیزر موهای زائد سرطان زاست به همین دلیل برای لیزر موهای زائد خود احتیاط لازم را در نظر می گیرند. به عنوان مثال افرادی که مبتلا به دیابت نوع ۱ هستند، پوستشان حساسی است و در مقابل اشعه لیزر مقاومت خوبی ندارند؛ در نتیجه دچار سوختگی می شوند و دستگاه ایمنی آنها نمی تواند کار ترمیم را سریعا انجام دهد. کسانی که به بیماری پسوریازیس مبتلا هستند هم برای انجام این روش باید به پزشک خود مشورت کرده و از لیزر محل شیوع بیماری امتناع کنند. همچنین بیماران مبتلا به آرتریت، آدیسون و لوپوس هم نمی توانند این روش را انجام دهند؛ اما لیزر مو زائد برای افرادی که ام اس دارند یا دچار پرکاری و کم کاری تیروئید هستند، خطرناک نیست. به طور کلی لیزر موهای زائد برای افراد زیر ممنوع است.

سیستم ایمنی بدن انسان

  • افرادی که به بیماری‌ های پوستی و مادرزادی مبتلا شده اند.
  • بیماران مشکوک به سرطان هایی همچون لوزه.
  • اشخاص مبتلا به بیماری‌ عفونی
  • افراد مبتلا به بیماری های قلبی
  • بیماران مبتلا به دیابت

آیا لیزر موهای زائد در طولانی مدت ایجاد سرطان می کند؟

همان طور که گفته شد این موضوع که لیزر موهای زائد سرطان زاست یک شایعه بی اساس است؛ چون که این کار جزو رایج‌ ترین روش‌ درمانی برای حذف مو، خال و زگیل است. انرژی درونی نور لیزر، سطحی می باشد و به هیچ عنوان به عمق پوست و بدن وارد نمی‌ شود. از طرفی دستگاه‌ های لیزر به شکلی طراحی شده‌ اند که فقط پیاز مو‌ها را هدف می گیرند. البته، اپراتور و متخصص هم باید برای انجام این کار مهارت کافی داشته باشد تا لیزر را مستقیما و برای طولانی مدت روی فولیکول‌ ها قرار ندهد.

ناگفته نماند که لیزر، فقط زمانی بی‌ خطر خواهد که کم کم از آن استفاده شود و افراد ماهر با تجهیزات مدرن نیز عمل شات زنی را انجام بدهند؛ زیرا افراط در هر چیزی خطرناک است و مشکلاتی را برای بیمار به وجود می آورد ولی در کل بازهم لیزر موهای زائد سرطان زاست بی اساس است.  به همین دلیل، توصیه می کنیم تا بین مراحل لیزر، وقفه بیندازید تا فولیکول‌ های پوست مدت زمان مناسب جهت ریکاوری و ترمیم خود را داشته باشند. پس هر پرتویی سرطان زا نیست و نور لیزر هیچ گونه آسیبی به DNA وارد نمی کند. هر چند بعضی از دانشمندان معتقد هستند اشخاصی که سابقه و ارثیه سرطان پوست دارند، از انجام لیزر خودداری کنند.

سرطان

جمع بندی

داشتن بدن بی مو و زیبا، آرزوی هر فردی است؛ در این راستا هم افراد از روش های متفاوتی برای حذف موهای زاید خود استفاده می کنند. یکی از این روش ها، لیزر است که امروزه کلینیک های زیبایی یا مطلب پزشکان با کمک جدیدترین دستگاه ها آن را انجام می دهند. البته باید به این موضوع هم اشاره کنیم که خیلی از افراد فکر می کنند، لیزر موهای زائد سرطان زاست؛ این موضوع شایعه ای بیش نیست، به خاطر آنکه پرتو‌های لیزر فقط فولیکول های مو را هدف قرار می دهند و به DNA  بیمار آسیبی وارد نمی کنند.

میانگین امتیازات ۵ از ۵
از مجموع ۲ رای

سوالات متداول در مورد لیزر موهای زائد و سرطان

افرادی که دارای پوست تیره هستند. افرادی که دارای پوست حساس هستند. افرادی که دارای بیماری‌های پوستی هستند. افرادی که از داروهای خاصی استفاده می‌کنند. افرادی که در دوران بارداری یا شیردهی هستند.
به طور کلی، اشعه لیزر ضرر ندارد. اشعه لیزر به دو دسته کلی تقسیم می‌شود: یونیزه و غیر یونیزه. اشعه یونیزه می‌تواند به DNA سلولی آسیب برساند و باعث بروز سرطان شود. اما اشعه غیر یونیزه که در لیزر موهای زائد استفاده می‌شود، به DNA سلولی آسیب نمی‌رساند و خطر ابتلا به سرطان را افزایش نمی‌دهد.
حداقل سن برای لیزر موهای زائد 14 سال است. با این حال، بسیاری از متخصصان توصیه می‌کنند که تا زمان بلوغ کامل (18 سالگی) صبر کنید. در این سن، هورمون‌ها به ثبات رسیده‌اند و رشد موها منظم‌تر می‌شود. همچنین، کودکان و نوجوانان ممکن است به اندازه بزرگسالان تحمل درد را نداشته باشند.
نوع پوست: لیزر موهای زائد برای پوست‌های روشن‌تر موثرتر است. پوست‌های تیره‌تر ممکن است در معرض خطر سوختگی و لک قرار گیرند. نوع مو: لیزر موهای زائد برای موهای تیره و ضخیم موثرتر است. موهای روشن و نازک ممکن است به خوبی پاسخ ندهند. وضعیت سلامتی: افرادی که دارای بیماری‌های پوستی یا سایر بیماری‌های پزشکی هستند، باید قبل از انجام لیزر موهای زائد با پزشک مشورت کنند.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

روز
ساعت
دقیقه
ثانیه